wtorek, 3 marca 2015

Imprezowe kanapeczki

Idealne na babskie spotkania :)
Podstawa:

  • bagietka, angielka lub inne ulubione pieczywo (u mnie wielozbożowa bagietka). 

Kroimy na kromki, smarujemy oliwą, polecam szczególnie aromatyzowaną czosnkiem), zapiekamy na grillu albo na patelni grillowej.

W włoskim stylu

  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella 
  • świeża bazylia

Na każdej kromce kładziemy plasterek mozzarelli, po 2 listki bazylii i kilka połówek pomidorków, opcjonalnie posypujemy solą morską

Z gruszką

  • rukola
  • ser z niebieską pleśnią
  • gruszka
  • suszone pomidory

Na grzance układamy rukolę, plasterek sera i gruszki, posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Po góralsku

  • rukola
  • ser twarogowy wędzony (polecam Łowicz) albo oscypek
  • pomarańcza
  • żurawina

Na grzance układamy rukolę, plasterek sera, kawałek obranej pomarańczy. Na wierzchu układamy łyżeczkę żurawiny.

1 komentarz:

  1. Najbardziej podobają mi się z mozzarellą i pomidorkami :) Przy okazji zapraszam do udziału w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń