poniedziałek, 3 czerwca 2013

Schab z ananasem i żurawiną

Doskonały na rodzinne spotkania..
Schab z ananasem i żurawiną

  • 1 kg schabu
  • puszka ananasa
  • 1/2 słoiczka żurawiny
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia i wysmarowania formy

Schab kroimy w kotlety ok 1-2 cm, solimy, pieprzymy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na złoto. Układamy w wysmarowanym naczyniu skropiony sokiem z cytryny plaster schabu, plaster mozzarelli i ananasa. W środek wkładamy żurawinę. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do  180 stopni 20-30 min.

6 komentarzy:

  1. Fajny sposób podania schabowego w innym wydaniu:)
    A połączenie mięsa z żurawiną! Mniam


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://gotujebochce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystam z przepisu przy najbliższym zjeździe rodzinnym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O i super, ile można smażyć zwykłe tradycyjne schabowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie połączenie smaków:) wygląda fantastycznie:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. próbowałam tylko ze śliwką, ale twoja żurawinowa wersja-meega :D

    OdpowiedzUsuń