czwartek, 9 maja 2013

Szarlotka

Goście, goście.. a dla gości najlepsze słodkie ciacho i kawka :]

Szarlotka
Kruche ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 4 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
  • kostka masła
Mus jabłkowy
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • kisiel jabłkowy ("słodka chwila")
Piana:
  • 4 białka
  • 1,5 szklanki cukru
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, dusimy na małym ogniu razem z cynamonem, cukrem i miodem ok 10-15 min. Dodajemy kisiel. Zdejmujemy z ognia.
Kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Połowę rozwałkowujemy w formie. Drugą połowę zostawiamy.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy mus.
Ubijamy białka z cukrem, wykładamy na owoce.
Pozostałe ciasto rozkruszamy na pianę. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do  160 stopni ok 40 min.

2 komentarze: