środa, 22 maja 2013

Kruchy placek z bananami i budyniem

Osładzamy sobie życie..
 Kruchy placek z bananami i budyniem
Kruche:

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • sok bananowy


  • 2 duże banany
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl mleka

Kruszonka:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek mąki

Masło, mąkę i cukier rozdrabniamy palcami na taką jakby "bułkę tarta', dolewamy soku - tyle by powstało gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do tarty lub tortownicę. Podpiekamy w piekarniku ok 15 minut

Przygotowujemy budyń w podanej ilości mleka. Studzimy i wykładamy na ciasto. Na to układamy pokrojone w talarki banany.

Z podanych składników opuszkami palców wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciacho i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 min.

8 komentarzy: