piątek, 3 sierpnia 2012

Frittata z warzywkami

Wspaniała propozycja na wspólną kolację.. oboje lubimy dania  z jajek, więc staram się wplatać je w nasz jadłospis. Od razu zaznaczam, że nie mam patelni z odłączaną rączką, jednak posiadam patent na zrobienie jej bez tego. Nagrzewam górna grzałkę z termoobiegiem do 250 stopni, patelnię wkładam pod grzałkę na najwyższa półkę, ale rączkę zostawiam poza piekarnikiem. I tak przy otwartym piekarniku po 5-8 minutach frittata jest pięknie ścięta a patelnia nienaruszona ;)
Frittata z warzywami
  • mała cukinia
  • 2 nieduże dymki
  • pomidor malinowy
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • szynka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ser żółty starty na tarce
  • sól, pieprz
Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy, lekko solimy. Dusimy aż warzywa zmiękną. W miseczce łączymy mleko z rozbełtanymi jajami, koncentratem i serem. Doprawiamy. Wylewamy na patelnię, smażymy chwilę aż spód się zetnie, wkładamy pod górną grzałkę i chwilę zapiekamy. Posypujemy szczypiorkiem (opcjonalnie). Jemy prosto z patelni :D

2 komentarze:

  1. Fajny patent:) Gdybym tylko miała termoobieg...ech...Wpraszam się do Was:P

    OdpowiedzUsuń