czwartek, 24 maja 2012

Szybka zupa z botwinki

Wyszła za jasna niestety... buraczki były za małe. W smaku jednak niczego jej nie brakowało. Ot po prostu dobra, domowa zupa.Ja lubię ją z całą zieleniną i buraczkami, w wersji bardziej light. K. zaś woli czystą z duża ilością ziemniaków, zaprawianą śmietaną. Do tego oczywiście dobry razowiec z masełkiem.
Botwinka
  • pęczek botwinki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • kilka młodych ziemniaczków pokrojonych na kawałki
  • przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz)
  • śmietanka do zaprawienia (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
Do bulionu wrzucamy buraczki, ziemniaki i przyprawy, gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną botwinę. Gotujemy kolejne 15 minut. Jemy w takiej wersji albo zaprawiamy śmietanką (ja używam tylko łowickiej "różowej" 15 %) i posypujemy natką

4 komentarze:

  1. botwinkę jadam, ale tylko babci i właśnie w takiej wersji "na bogato", dużo warzyw, dużo śmietany, dużo miłości ;p
    bo babcia robi najpyszniejsze zupy na świecie, ale Twoją też bym zjadła ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę z botwinki i już nie mogę się doczekać kiedy na ogrodzie urosną mi buraczki na tyle, żeby nadawały się do zupy. Moja mama zawsze robi bogatszą wersję tej zupki z marchewką i pietruszką. Dłużej też gotuje zupkę, że przybiera ładny czerwony kolor, a po zabieleniu śmietaną kolor zmienia się na różowy. :)

    OdpowiedzUsuń