środa, 16 maja 2012

Makrelka pieczona w ziołach

Właśnie zdałam sobie sprawę jak rzadko tu zaglądam i jak wiele przepisów nie zostało opublikowanych.. bo oczywiście nie chodzi o to, że w tym okresie w ogóle nie gotuję.. ;]
Dziś od samego rana spraw ślubno - weselnych ciąg dalszy.. od 7 na nogach.. po 13 zaczęłam być bardzo głodna, więc zjadłam po drodze jabłko i kupiłam rybkę.. Zazwyczaj nie dogadzam sobie takimi rarytasami, ale dziś zrobiłam wyjątek! chociaż jest ona dość tłusta to są to dobre kwasy tłuszczowe, które jeść należy..
Makrelka pieczona w ziołach
  • makrela (ok. ok. 250g)
  • świeży rozmaryn
  • kilka listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 plasterki cytryny
  • sól morska
  • pieprz

Rybę oprószamy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem i bazylią. Do środka ryby wkładamy obrane ząbki czosnku. Plasterki cytryny układamy na rybie. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub przykrywamy folią. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 40 minut.

11 komentarzy:

  1. kochana, jakbym czytała o sobie :) ślub nam już po piętach depcze, gotować - gotuję, gorzej z publikacjami... zazdroszczę świeżej makreli, ja nigdzie nie mogę dostać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sluby tak juz maja, ze pochlaniaja sporo czasu :)
    A rybka jest dobra na wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co tam tłusta, jaka zdrowa, a pieczona najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. o, makrelka. Uwielbiam

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm uwielbiam makrelę! takiej pieczonej nie miałam jeszcze przyjemności próbować, a wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jadłam taka pieczona pierwszy raz, bo zazwyczaj to wędzoną... ale po;ecam! oj polecam! palce lizać ;]

      Usuń
  6. Przyda Ci się teraz wiele sił przed weselem;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam pieczonej makreli, ale może warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym spróbowała takiej rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam, że pieczonej makreli nie miałam okazji jeść. Ciekawa jestem efektów, zapowiada się nieźle!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie lubię makreli ale ta wygląda na prawde smacznie!

    Zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń