piątek, 18 maja 2012

Domowa Ciabattka z suszonymi pomidorami i bazylią

Wspaniały wypiek. Inspirowany przepisem Panny Malwiny, który spodobał mi się od pierwszego wejrzenia. Oczywiście troszkę go zmieniłam, ponieważ wole mąkę razową lub żytnią od pszennej. Smak wspaniały i przynajmniej wiem co jem.. ;)
 Domowa Ciabattka (przepis cytuje za autorka z moimi zmianami)
  • szklanka maki pszennej
  • szklanka mąki żytniej razowej
  • 8 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • około 15 dużych listków bazylii
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • łyżka oliwy z zalewy z pomidorami 
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
 Drożdże zasypujemy cukrem i dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy do "wyrośnięcia". Bazylie siekamy, dodajemy do mąk. Dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, drobno posiekane pomidory  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Z ciasta formujemy bochenek w kształcie ciabattki, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejna godzinę. Ciabattkę obsypujemy mąką, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ok. 30 minut. Studzimy na kratce.

6 komentarzy:

  1. Niezwykle cieszę się, że go upiekłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna mam chęć na taki chlebek z suszonymi pomidorami! pycha ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować w zaciszu własnej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm! :) Z Bazylią i suszonymi pomidorami? Wiedziałam, że mamy podobne smaki :) Wygląda chrupiąco!

    OdpowiedzUsuń