niedziela, 11 marca 2012

Ryż smażony z warzywami

W weekend każdy zasługuje na zdrowy, syty obiadek..
Ryż smażony z warzywami
  • torebka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • pierś z kurczaka
  • jajko
  • szklanka bulionu
  • pieprz
  • sól
  • kurkuma, 
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
Ryż gotujemy ok 5 minut krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Kurczaka kroimy w małe kawałki, obsypujemy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Warzywa kroimy w plasterki. Podsmażamy razem z kurczakiem na rozgrzanym oleju. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy. Czekamy aż bulion się zredukuje. Całość zsuwamy na jedną cześć patelni, rozbijamy jajko, czekamy aż się lekko zetnie i mieszamy z resztą. Dodajemy ryż, smażymy jeszcze 5 minut. Dla zdrowotności posypujemy natką. Podajemy.

7 komentarzy:

  1. o jak pysznie, z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taki ryż, z takimi dodatkami ! pycha obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, zgadzam się:) W weekend to co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, chętnie się wproszę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna, nieskomplikowana potrawa, a do tego musi być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto, szybko, zdrowo i na temat, czyli idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń