piątek, 9 marca 2012

Babeczki czeko - jabłkowe

Przepis wzięłam z jakiegoś starego "Naj" zachomikowanego w moim segregatorze kulinarnych wycinków. Trochę zmodyfikowałam i wyszły wspaniałe.. cała rodzina się zajadała.
 Babeczki czeko - jabłkowe (ok. 15 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 2 jabłka 
  • 2 łyżki cukru
  • czekolada Seasons Of Relax Milki (tj. z mlecznym nadzieniem i kawałkami karmelizowanych orzechów laskowych)
Polewa:
  • 3/4 gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka
Mąkę przesiać z proszkiem. Zagnieść z margaryną (zimną), cukrem, jajkiem i sola. Wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę, dusić z mala ilością wody i cukrem aż powstanie 'papka'. Z ciasta wykrawać większe kolka oraz mniejsze wykroić foremka w której będziemy robić babeczki. Większym kołkiem wyłożyć foremkę, nałożyć łyżeczkę jabłkowej papki oraz trochę pokrojonej w kawałki czekolady, przykryć mniejszym kawałkiem ciasta. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią babeczki.

11 komentarzy: