czwartek, 23 lutego 2012

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dzień po imieninowy przeżyty bez entuzjazmu... postawiłam więc na szybki obiad... prosty, taki jaki kiedyś robiła mi babcia..
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki:
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • małe jajko (s)
  • sól, pieprz
Wyrabiamy wszystko i smażymy małe pulpeciki.
Sos:
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 100 ml pikantnego soku pomidorowego (polecam tymbark)
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • kilka pieczarek
  • sól pieprz
Do podsmażonych pulpecików wlewamy bulion, koncentrat i sok. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki. Gotujemy sos na małym ogniu aż się dostatecznie zredukuje. Dodajemy pieczarki i kukurydzę. Doprawiamy. Chwilkę smażymy, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub tak ja osobiście najbardziej lubię ze świeżym chlebem z masłem :)

5 komentarzy: