sobota, 3 grudnia 2011

Żeberka z rękawa i ziołowe ziemniaczki

Propozycja idealna na weekendowy obiad... polecam szczególnie tym, którym nie chce się stać przy przysłowiowych garach.
Żeberka cebulowe z rękawa
  • przygotowujemy ulubiona mieszankę przypraw (u mnie papryka słodka, papryka ostra, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek)
  • 3 duże cebule
  • 1/2 kg żeberek
Żeberka myjemy, usuwamy zbędne, tłuste żyłki. Wkładamy do rękawa. Cebulę kroimy w plasterki, dorzucamy do żeberek. Wsypujemy mieszankę przypraw, zamykamy rękaw i dokładnie mieszamy, żeby rozprowadzić przyprawę po całym mięsku. Zapiekamy w 200 stopniach przez godzinę.
Ziołowe, pieczone ziemniaczki
  • 1 kg ziemniaków
  • tymianek
  • łyżka zielonego pesto
  • sól morska
  • łyżka oleju
Ziemniaki kroimy w plastry, ok. 05. cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem. Pozostałe składniki łączymy w miseczce i pędzelkiem smarujemy nimi ziemniaki.Pieczemy w piekarniku na dolnej półce przez 25-30 minut.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mięsko z rękawa, robi się je szybko, nie trzeba wkładać w jego zrobienie dużo pracy, a zawsze wychodzi pyszne i soczyste. A ziemniaczki pierwsza klasa, chętnie wypróbuję Twój sposób na ich przyrządzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychoty! :) Kocham pieczone mięso! A do tego takie pieczone ziemniaczki, jak bym chciała aby ktoś mi zaserwował identyczny obiad. Nawiązując do pierniczków. Masz jeszcze czas na pieczenie :) Nic straconego, w końcu może być ten pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, bardzo lubię mięso przygotowane w rękawie

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię mięsko (i czasem warzywa) z rękawa:) A w weekend jak najmniej stania przy garach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie zalety ma pieczenie w rękawie? u mnie w domu nigdy się tak nie piekło, więc jestem nieoświecona ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. @monami: dla mnie same zalety, po pierwsze nie wymaga wiele czasu i wysiłku, po drugie mięso nigdy nie wychodzi suche, po trzecie pieczenie odbywa się bez tłuszczu.. ;)

    OdpowiedzUsuń