poniedziałek, 5 grudnia 2011

Wieprzowina w sosie ostrygowym

Niedzielne danie obiadowe... może nie jest ono zbytnio "niedzielnie odświętne", ale nic nie poradzę, że mężczyźni mają jakieś dziwne zachcianki ;P
Wieprzowina w sosie ostrygowym
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • mąka (do obtoczenia mięsa)
  • cebula
  • marchewka
  • mieszanka warzyw chińskich
  • szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
  • pieprz

Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Podsmażamy chwilkę na łyżce oleju. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, następnie marchewkę w talarkach. Wlewamy bulion. Dusimy na wolnym ogniu tak, aby bulion się zredukowała mięso zmiękło. Pod koniec gotowania dodajemy mieszankę warzyw, sos sojowy i pieprz. Gotujemy kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Gotowe ;] Podajemy z makaronem albo z ryżem (najlepiej takim smażonym <mniam>)

Szybkie i proste przynajmniej z tego taka pociecha ;)

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa potrawa, nie wiem, czy sprawdziłaby się u mnie w domu, ale ja bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje! i ślicznie podane!

    OdpowiedzUsuń