piątek, 30 grudnia 2011

Rodzynkowiec

Przepis z jednej z gazetek "przyślij przepis".
Zdjęcia robione na szybkości o 7 rano, zanim zostało rozdane wszystkim z rodziny :|
Rodzynkowiec
  • 40 dag rodzynek (zalewamy je dzień wcześniej 200 ml wódki)
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka miksujemy z cukrem, mieszamy z mąka i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy. Delikatnie odajemy do ciasta. Wylewamy do formy, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystygnięciu przekrawamy na 2 części.
Masa czekoladowa:
  • kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka 
  • 20 dag gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałabym 3, bo krem wyszedł lekko za luźny)
  • 1/2 szklanka cukru
400 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, mąkami i żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy. Studzimy, ucieramy z masłem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kapieli wodnej.
Masa rodzynkowa:
  • 40 dag nasączonych wcześniej wódką rodzynek
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy połamane czekolady.wsypujemy rodzynki i studzimy.
  • dżem porzeczkowy
Spód ciasta nasączamy pozostałą po namaczaniu wódką, smarujemy dżemem, połową masy czekoladowej. Przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy woda z cytryna, smarujemy resztą masy czekoladowej i wylewamy na nią masę rodzynkową. Odstawiamy na noc do lodówki.

10 komentarzy:

  1. skoro tak szybko znika, musi być wspaniałe. tez czasem zaglądam do tych małych gazetek, można w nich znaleźć bardzo popularne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieźle się wpisuje w sylwestrową formę ! Dobrze, że mam jeszcze jedną noc, to rodzyny dążą nasiąknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, że dla mnie zachowałaś kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tam, gdzie krem czekoladowy, tam i moje smaki :)

    Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki rozpływający się w ustach. Pysznie. Szczęśliwego :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobne ciasto i jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń