poniedziałek, 21 listopada 2011

Ziemniaki wiejskie, faszerowane

Ciężkie czasy nastały...
Od dawna miałam ochotę na faszerowane, pieczone ziemniaczki, więc gdy nadarzyła się okazja zrobienia ich dla gości postanowiłam: czemu nie..! Jest to przepis zapisany z miesiąc temu, ale do tej pory jakoś nie opublikowany..

Faszerowane pieczone ziemniaczki
  • 8 sporych ziemniaków
  • kiełbasa lub jakaś wędlina
  • duża cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu lub śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 10 minut. Kiedy wystygną wydrążamy środki tak by zostawić ok 0,5 cm brzegi. Miąższ ziemniaków rozgniatamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Łączymy je z "ziemniaczaną papka". Dodajemy jogurt i majonez, posiekany koperek, doprawiamy. Farsz wkładamy do wydrążonych ziemniaków, tak by sporo wystawało.. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy ok 15 - 20 minut.
*Trzeba uważać, żeby ziemniaki się zbytnio nie spiekły, jeżeli tak by się działo zmniejszamy temperaturę lub przykrywamy całość folią.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane ziemniaki:) Podaję je czasem z sosem czosnkowym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Publikujesz ciekawy przepis! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, u mnie dziś pojawią się podobne, nadziewane pyrki. Najlepsze gdy pogoda nie zachęca do wyjścia na zakupy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ziemniaczki. Muszę zrobić coś podobnego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pełne smaków lata!
    och, a takie jesienne zarazem.
    mniaam.


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne nadzienie, prosty ale smaczny obiad...taki lekko biwakowy, ogniskowy;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne muszą być ziemniaki z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń