środa, 12 października 2011

Potrawka z kurczaka i makaron razowy z pietruchą

A dziś na obiad była...
 Potrawka z kurczaka i makaron razowy z pietruchą
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • mąka do obtoczenia kurczaka 
  • mieszanka ulubionych warzyw
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • serek topiony (prostokątny)
  • makaron razowy
  • łyżka masła
  • ok. 2 łyżki posiekanej pietruszki
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w mąc, smażymy na patelni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mieszankę warzyw, podsmażonego kurczaka. Wlewamy bulion. W szklance mieszamy serek z kilkoma łyżkami gorącej wody tak by się rozpuścił. Wlewamy do warzyw. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pól godziny.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy masło i pietruszkę. Dobrze mieszamy, by masło się roztopiło.
Danie banalne wręcz i chyba każdy może je zrobić.

5 komentarzy:

  1. Nie popieram bulionu z kostki, ale to drobnostka i kwestia uznania , poza tym bardzo apetyczny obiad! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam potrawkę z kurczaka jeszcze z przedszkola,to był smak który do dziś pamiętam:)Ech przywołałaś wspomnienia jak to błogo wtedy płynął czas:)Przy okazji wpraszam się na obiad,wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń