piątek, 23 września 2011

Crostini z masłekiem czosnkowo - bazyliowym i farsz 'krewetkowy'

Szybka przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.. bardzo aromatyczne.. proste, ale pyszne ;)
Crostini z masłem czosnkowo - bazyliowym
  • kilka lisków bazylii
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz
Wyciskamy czosnek przez praskę, siekamy bazylię, mieszamy dokładnie z masłem. Doprawiamy. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Później smarujemy nim kromki bagietki lub ciabatty i zapiekamy chwilę w piekarniku..

Po otworzeniu piekarnika wspaniale pachnie - czosnkowa nuta unosi się w powietrzu.. jeżeli, ktoś go uwielbiam to będzie doskonale wiedział jak miło jest wtedy przebywać w pobliżu kuchni ;)
 Takie crostini wspaniale smakują same, jednak ja zrobiłam do nich farsz, żeby były bardziej syte. Farsz okazał się być 'krewetkowym' chociaż krewetek nie zawierał..
Farsz 'krewetkowy'
  • 7 plasterków szynki łososiowej
  • 2 łyżki kaparów
  • mały poidor
  • cebulka
  • ulubiony ser (u mnie camembert)

Wszystko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Doprawiamy wg uznania, nakładamy na crostini i zapiekamy kolejne parę minutek. Gotowe ;)

6 komentarzy:

  1. Domyślam się , że smakuje pysznie;) Jutro będę robić crostini na spotkanie z przyjaciółmi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę te z wersją bez farszu, mmm czuję ten zapach

    OdpowiedzUsuń
  3. rozpuszczone masło czosnkowe na pieczywie - jedna z moich ulubionych małych kulinarnych przyjemności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczywo z czosnkiem to coś za co dałabym się pokroić... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz, to masło czosnkowe działa na wyobraźnię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne przekąski, myślę, że w ten sposób można szybko zauroczyć gości :) i farsz krewetkowy bez krewetek - intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń