niedziela, 10 lipca 2011

Sałatka polsko - chińska

Przyszedł czas na coś z bobem i fasolką szparagową. Duet doskonały.. Tak więc powstało coś zielonego, orzeźwiającego..
Sałatka polsko chińska
  • duża garść bobu
  • paczka makaronu chińskiego
  • 5 dużych pieczarek
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • udko wędzonego kurczaka
  • natka pietruszki

sos:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dostawiamy. Bób i fasolkę gotujemy. Bób obieramy, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki.(sos ma bardzo specyficzny smak, ale z lekko 'neutralnymi' warzywami smakuje wyśmienicie). Posypujemy posiekaną natką pietruszki :)

2 komentarze:

  1. Połączenie bobu z pieczarkami do mnie przemawia:)Wpraszam się na taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda z bobem to u mnie trochę na bakier, ale uwielbiam pieczarki, więc i tak chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń