piątek, 1 lipca 2011

Pieczone warzywa z tymiankiem

Nadszedł czas przekonać się do bakłażana... Wyszedł miło... i nawet mi smakował.... Do tego letnie pieczone, ciepłe warzywka w tak smutny, pochmurny dzień dodały wiele sił... ;)

 Pieczone warzywa z tymiankiem
  • bakłażan
  • 2 pomidory
  • spora młoda cebulka
  • sól morska
  • pieprz
  • tymianek
  • olej z suszonych pomidorów (polecam zostawiać sobie olej z tych pomidorów i używać do pieczonych dań z warzyw - cudowny zapach i niesamowity smak)
Bakłażana kroimy w centymetrowe plasterki, obsypujemy solą. Po 15 minutach płuczemy i osuszamy. Pomidory i cebulkę kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywka. Posypujemy solą morską, pieprzem. Smarujemy olejem i obsypujemy obficie tymiankiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy warzywka jeszcze chwilę w środku. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie! Też muszę dorwać bakłażana. Zazwyczja grillowałam na patelni grillowej, żeby nie nagrzewać mieszkania, ale teraz jest chłodniej, więc można poszaleć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, bardzo fajna przekąska. W sumie to chyba nigdy nie jadłam bakłażana, ale u Ciebie prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń